Lovasterápia

Lovasterápiás képek a gelériában

Hippoterápia
Főként az egészségügyben, leginkább gyógytornászok, által alkalmazott, kiegészítő, egyéni terápiás eljárás a tartási és mozgás funkciók javítása, korrekciója érdekében. A hippoterápia orvosi javaslat alapján történő gyógytorna kezelés, mely a sérült személy passzív és aktív részvételével, terápiás célú gyakorlatok végeztetésével, általában hátulról, hosszúszáron vezetett lovon, hevederrel történik.

Gyógypedagógiai lovaglás
A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna/voltizsálás célja a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás-, és hallássérült, /esetenként mozgássérült/, teljesítmény és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése egyénileg, vagy csoportosan a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által.
A terápiát  szakképzett gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti, és a foglalkozás során felhasználható a ló bármely jármódja. A terápia magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást, a lovaglás történhet vezetve, futószáron, vagy önállóan.

Forrás: Magyar Lovasterápiás Szövetség